Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
-->

ΓΕΛ ΜΙΚΡΑΣ

Γενικό Λύκειο Μίκρας

Εκπαιδευτικό υλικό

Κατά το σχολικό έτος 2019-2020 δεκαπέντε μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα eTwinning σε συνεργασία με το Ιταλικό σχολείο LiceoScientificoG.Galilei που βρίσκεται στην περιοχή του Borgomanero της βόρειας Ιταλίας. Το πρόγραμμα eTwinning συνιστά μια Ευρωπαϊκή δράση που αποσκοπεί στη προσέγγιση και την συνεργασία μεταξύ σχολείων άλλων χωρών, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Έτσι, μέσω της γόνιμης αυτής συνεργασίας τα σχολεία καρπώνονται πολλά παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Απαραίτητη επισήμανση αναφορικά με τα προηγούμενα είναι ότι το πρόγραμμα αυτό διεξάγεται από το Erasmus.

Πράγματι, το πρόγραμμα αυτό έχει πολιτισμικό περιεχόμενο αφού το φετινό θέμα που μας απασχόλησε ήταν “OurNaturalandCulturalHeritage”. Έτσι, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα επισήμως οι δύο υπεύθυνες καθηγήτριες μας, η κα Μαίρη Τζιομάλλου και η κα Χρυσούλα Παπαϊωάννου διοργάνωσαν δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις κάτω στην Θεσσαλονίκη. Πριν όμως να πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις αυτές κρίθηκε αναγκαίο ο κάθε μαθητής να αναζητήσει πληροφορίες για ένα μνημείο της Θεσσαλονίκης ξεχωριστά. Τα μνημεία χωρίστηκαν ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους που βίωσε η πόλη μας. Έτσι διακρίθηκαν σε αρχαία Ρωμαϊκά, σε Βυζαντινά, σε Οθωμανικά και σε σύγχρονα.

Η πρώτη μας επίσκεψη είχε ξεκάθαρα Βυζαντινό – Οθωμανικό υπόβαθρο και αυτή ήταν στην Ροτόντα. Βέβαια εμείς σταθήκαμε τυχεροί αφού την ημέρα εκείνη στην Ροτόντα φιλοξενούνταν και τα αδιαβλήτως φιλοτεχνημένα ψηφιδωτά της Ραβέννας με την απαράμιλλη ομορφιά τους. Μας περιήγησε η αξιότιμη κυρία Πέλλη Μάστορα ήτοι αρχαιολόγος. Στην συνέχεια οδεύσαμε στο μουσείο Βυζαντινής ιστορίας δίπλα στην ΔΕΘ όπου εκεί εντρυφήσαμε στην μέθοδο παρασκευής των ψηφιδωτών από αξιόλογους ειδήμονες. Ίσως και αυτό να αποτέλεσε το πιο ενδιαφέρον τμήμα της επίσκεψης. Τελικά η βόλτα μας έκλεισε ευχάριστα αφού φωτογραφηθήκαμε κάτω από τις «ομπρέλες» του γλύπτη Θεόδωρου Ζογγολόπουλου.

DSC 0222

25

DSC 0261

  Αναφορικά με την δεύτερη μας επίσκεψη στην πόλη θα έλεγα πως ήταν πιο διαδραστική και ευχάριστη αυτή τη φορά αφού στην ουσία της αποτέλεσε μια περιδιάβαση κατά μήκος της ιστορικής πορείας της πόλης. Σαφέστερα, με ξεναγούς τους ίδιους τους συμμαθητές μας του προγράμματος, ξεκινήσαμε από την Άνω Πόλη, περιπλανηθήκαμε στα κάστρα όπου και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες. Συνεχίσαμε, αφού περάσαμε στον διάβα μας την μονή Βλατάδων, τα γραφικά σπίτια της Άνω Πόλης, τον Άγιο Δημήτριο, την Παναγία Χαλκέων, την Αρχαία Ρωμαϊκή αγορά, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Μπέη Χαμάμ, την πλατεία Άθωνος και πολλά άλλα μνημεία, κατερχόμενοι στην πλατεία Βενιζέλου όπου φωτογραφηθήκαμε στο φημισμένο χωριό του Άγιου Βασίλη (ήταν παραμονές Χριστουγέννων). Εν τέλει φτάσαμε στην πλατεία Αριστοτέλους όπου δώσαμε τέλος στην επίσκεψη μας με τρόπο ευχάριστο και συνάμα παιδικό: Ευχηθήκαμε ολόψυχα «Καλά Χριστούγεννα» στους Ιταλούς συνομηλίκους μας.

DSC 0023

DSC 0069

DSC 0158

Συλλογικά, θεωρώ ότι το πρόγραμμα eTwinning αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε για όλους μας μια εμπειρία χαραγμένη στο οικοδόμημα της μνήμης μας, η οποία θα μας ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής μας και θα μας υπενθυμίζει την αξία της συλλογικότητας, της αποδοχής και του παγκόσμιου συμπλησιασμού. Εμπειρία αξιομνημόνευτη και απερίγραπτης ισχύος…

DSC 0239

 

Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος,

μαθητής της Β’1 τάξης

 

Φωτογραφίες : Μαίρη Τζιομάλλου

 

 

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Τελευταίες Ανακοινώσεις

Στοιχεία Επικοινωνίας

 
ΓΕΛ Μίκρας
Τρίλοφος
Τ.Κ. 57500
Τηλ: 2392063745
email: mail@1lyk-trilof.thess.sch.gr