Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
-->

ΓΕΛ ΜΙΚΡΑΣ

Γενικό Λύκειο Μίκρας

Εκπαιδευτικό υλικό

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ»

Σχολική χρονιά 2022-2023

Στο πλαίσιο εκπόνησης του προγράμματος «Από την Ιβηρική στα Βαλκάνια: η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Το Ολοκαύτωμα», οι 47 μαθητές/-τριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής, υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών/-τριών του προγράμματος, την Διευθύντρια του σχολείου Τζιομάλλου Μαίρη, τον Υποδιευθυντή Οξούζογλου Λεωνίδα και τις καθηγήτριες Παπαϊωάννου Χρύσα και Στεφανίδου Μαρίνα, ακολούθησαν την πορεία των Εβραίων κατοίκων της Θεσσαλονίκης στο διηνεκές του χρόνου, κατέγραψαν το αποτύπωμά τους στον χώρο, γνώρισαν τις συνήθειες τους, τα επαγγέλματά τους, τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές τους με ζωηρό ενδιαφέρον και διάθεση. Επιπλέον, επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ακατανόητο και ανήκουστο: την τραγική τους μοίρα, όταν, ακολουθώντας την τύχη των υπόλοιπων Εβραίων της Ευρώπης, οδηγήθηκαν στον θάνατο, θύματα της κτηνώδους βίας που εξαπέλυσε εναντίον τους ένα αιμοσταγές, αδίστακτο και απολυταρχικό καθεστώς.

Η προσέγγιση των μαθητών/-τριών προέκυψε μέσα από τις προγραμματισμένες συζητήσεις με τους υπεύθυνους καθηγητές/τριες, την εκπόνηση εργασιών σε ομάδες, σύμφωνα με τις επιθυμίες των μαθητών/τριών, αλλά και τις διδακτικές επισκέψεις σε τόπους ενδιαφέροντος. Αρχικά, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο, τη Συναγωγή Γιαδ Λεζικαρόν, την Πλατεία Ελευθερίας και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, την εβραϊκή συνοικία Ουζιέλ και το μνημείο στη μνήμη του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ.

Κατόπιν, στην Κρακοβία, στην εβραϊκή συνοικία και τη Συναγωγή της πόλης, το εργοστάσιο του Όσκαρ Σίντλερ και τα στρατόπεδα εξόντωσης AuschwitzI και AuschwitzII-Birkenau. Οι επισκέψεις συνοδεύτηκαν από ξεχωριστές δράσεις των παιδιών στους συγκεκριμένους τόπους μνήμης.

Η διάχυση των αποτελεσμάτων των εργασιών των μαθητών/-τριών στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους της Β΄ και Γ΄ τάξης του Λυκείου μας πραγματοποιήθηκε σε μία συγκινητική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του σχολείου.

Η αποτίμηση του προγράμματος κρίνεται πολύ θετικά από το σύνολο των συμμετεχόντων/-ουσών. Η γνωριμία με το εβραϊκό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, άγνωστο στην πλειοψηφία των παιδιών-συχνά και των ενηλίκων συντοπιτών μας- ανέπτυξε την ενσυναίσθηση, δυνάμωσε την κρίση, διατράνωσε την πεποίθηση και βεβαίωσε την απόφαση: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

PHOTO1

 

PHOTO2

 

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ.

Για να δείτε τις εργασίες των μαθητών πατήστε εδώ.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Θέρμης στο Λιβάδι

Στις 27.03.2023, 12 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας που συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα ¨Αιωρούμενα σωματίδια¨ επισκέφθηκαν το ΚΕ.ΠΕ.Α στο Λιβάδι δήμου Θέρμης. Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,  συμμετείχαν σε δράσεις ανά ομάδες με θέμα την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στο κοντινό δάσος και πήραν μέρος σε βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας με το δάσος και ανάπτυξης συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ τους.   Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 2ο ΓΕΛ Μίκρας .

Ευχαριστούμε θερμά τους κυρίους Κωνσταντινίδη Άρη και Οικονομίδη Αλέξανδρο , μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΕ.ΠΕ.Α για την πολύτιμη συνδρομή τους στη διάρκεια της επίσκεψης μας.

Οι καθηγήτριες, υπεύθυνες του Περιβαλλοντικού προγράμματος

Άννα Κρέζιου και Αναστασία Ζαρκάδα

LIVADI3

 

LIVADI2

 

LIVADI1

Συμμετοχή του ΓΕΛ Μίκρας στο European Youth Parliament (Θεσσαλονίκη)

Από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 έως και τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 δύο μαθήτριες της Β’ τάξης του σχολείου μας, η Αριάδνη Αθανασίου και η ΚωνσταντίναΤσαρούχα, συμμετείχαν στην 44η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωκοινοβουλίου Νέων στη Θεσσαλονίκη με περίπου 200 νέους, ηλικίας 16-25 ετών από την Ευρώπη και την υπόλοιπη Ελλάδα.  Στόχος της διοργάνωσης είναι η γνωριμία των νέων με τα Ευρωπαϊκά ζητήματα καθώς επίσης και η διεξαγωγή διαλόγου πάνω σε αυτά.  Όλες οι εργασίες της διοργάνωσης διεξήχθησαν στην αγγλική γλώσσα. 

Η Αριάδνη ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούσαν τη σύγχρονη κρίση στέγασης που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INTRE II), ενώ  η Κωνσταντίνα συζήτησε με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής της (TRAN) σχετικά με το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κάνει τον τουρισμό της βιώσιμο στην μετά-COVID εποχή. 

Οι μαθήτριές μας αφού προετοιμάστηκαν πάνω στα συγκεκριμένα θέματα, παρουσίασαν τις απόψεις τους και συνεργάστηκαν με τα υπόλοιπα μέλη των επιτροπών τους, με σκοπό να παρουσιάσουν στην ολομέλεια τα συμπεράσματά τους. 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Αριάδνη Αθανασίου επιλέχτηκε μαζί με 29 άλλους μαθητές να στελεχώσουν αποστολές σε Διεθνή Φόρα αλλά και σε άλλες δράσεις Εθνικών Επιτροπών στο εξωτερικό!

Το ΓΕΛ Μίκρας θα ήθελε να συγχαρεί την Αριάδνη και την Κωνσταντίνα για τη συμμετοχή τους στη Συνδιάσκεψη και να ευχηθεί καλή επιτυχία στην Αριάδνη στην επόμενη δράση του Ευρωκοινοβουλίου Νέων στο εξωτερικό!

Συγχαρητήρια, κορίτσια! ,

KONANDARIAD

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσούλα Παπαϊωάννου ΠΕ06

 

Μία διαφορετική θεατρική παράσταση παρακολούθησαν οι μαθητές/-τριες της Β’ και Γ΄ τάξης του ΓΕ.Λ. Μίκρας την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 στο αμφιθέατρο του σχολείου μας. Η θεατρική ομάδα του Μικρού Βορρά παρουσίασε την παράσταση του θεάτρου Forum (συμμετοχικό θέατρο) με τίτλο #Support_Hara, που έχει ως θέμα την πρόληψη και την διαχείριση της έμφυλης βίας. Οι μαθητές/-τριες είχαν την δυνατότητα ν’ ανέβουν στη σκηνή, να αναλάβουν ρόλους και να αλλάξουν την ιστορία, ανατρέποντας στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία μας. Οι μαθητές/-τριες παρακολούθησαν με προσοχή τη θεατρική παράσταση, συμμετείχαν με θέρμη και ενθουσιασμό και την αποτίμησαν πολύ θετικά!

Συγχαρητήρια στους/στις ηθοποιούς και τη θεατρική ομάδα του Μικρού Βορρά για την επιλογή του θέματος και τον τρόπο που επέλεξαν να το παρουσιάσουν, αποδεικνύοντας πώς η Τέχνη έχει τη δύναμη να αφυπνίζει τους ανθρώπους.

Συγχαρητήρια και στα παιδιά μας για την άψογη παρουσία τους, την ενέργεια, το ομαδικό πνεύμα και την ευαισθησία τους!

Οι υπεύθυνες διοργάνωσης

                                                                 κ. Παπαδοπούλου Ζαφείρα – κ. Στεφανίδου Μαρίνα.

IMG1Α IMG2ΑIMG3Α

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Τελευταίες Ανακοινώσεις

Στοιχεία Επικοινωνίας

 
ΓΕΛ Μίκρας
Τρίλοφος
Τ.Κ. 57500
Τηλ: 2392063745
email: mail@1lyk-trilof.thess.sch.gr