Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
-->

ΓΕΛ ΜΙΚΡΑΣ

Γενικό Λύκειο Μίκρας

Εκπαιδευτικό υλικό

  

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς 2017-18 ξεκινήσαμε - το ΓΕΛ Μίκρας - ένα πρόγραμμα eTwinning σε συνεργασία με το 31ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το Liceo Alessando Volta (Lodi-Italy), το Liceo Statale "P. Calamandrei" (Napoli-Italy), το ISIS "R. Foresi" (Elba-Italy), το IES Vegas Bajas (Merida-Spain).

Το θέμα που αποφασίσαμε να επεξεργαστούμε ήταν το «OurCommonPast», αναζητώντας το κοινό μας παρελθόν -Ρωμαϊκό εν προκειμένω-όταν οι λαοί μας συνυπήρχαν και συμβίωναν.

Το αναζητήσαμε μέσα από την έρευνα που έκαναν οι ομάδες μαθητών και οι εργασίες που προέκυψαν αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του eTwinning του προγράμματός μας.

Επιπλέον το αναζητήσαμε μέσα από επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους με Ρωμαϊκά μνημεία και το αποδώσαμε με PowerPoint της ιστορίας της Θεσσαλονίκης με εστίαση στο Ρωμαϊκό παρελθόν.

Το αναδείξαμε μέσα από βιωματικές δράσεις που οργανώθηκαν. Μια απ΄ αυτές ήταν η δραματοποίηση της παρουσίασης στοιχείων της κατασκευής - για πολιτικούς, οικονομικούς και στρατηγικούς λόγους- της αρχαίας ViaEgnatia που διέσχιζε την βόρεια Ελλάδα, ξεκινώντας από το Dyrrachium και καταλήγοντας στο Byzantium, περνώντας από τη Θεσσαλονίκη. Η προηγούμενη δράση εξελίχθηκε στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά και ακολούθησε η παραγωγή video.

DSC 0012

Α ρ χ α ί α  Ρ ω μ α ϊ κ ή Α γ ο ρ ά

 

Ακόμη το αναζητήσαμε με την οργάνωση επίσκεψης μαθητών του προγράμματος του ΓΕΛ Μίκρας, του 31ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, του Liceo Alessando Volta από Lodi-Italy, στη Napoli μετά από πρόσκληση του Liceo Statale "P. Calamandrei". Η επίσκεψη έγινε στο διάστημα 7-11/10/2018 με τους μαθητές μας να φιλοξενούνται στα σπίτια των μαθητών του σχολείου που μας κάλεσε, όπως επίσης και οι καθηγητές αντίστοιχα σε σπίτια Ιταλών συναδέλφων.

DSC 0036

L i c e o S t a t a l e "P. C a l a m a n d r e i"- N a p o l i

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Liceo Statale "P. Calamandrei" στη Νάπολη είναι –όπως κι εμείς- σχολείο του ASPnet, δηλαδή σχολείο που προάγει το έργο της UNESCO.

Στη Νάπολη επισκεφτήκαμε τη BibliotecaNazionalediNapoli όπου λόγω του προγράμματός μας είχαμε μια ιδιαίτερη ξενάγηση και ενημέρωση για τους ελληνικούς παπύρους.

 DSC 0287  DSC 0289

B i b l i o t e c a  N a z i o n a l e d i  N a p o l i

 

Οι πάπυροι ανακαλύφθηκαν το 1752, κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Έπαυλη των Παπύρων (Villa dei Papiri) στο Ηράκλειο (Ercolano) της Καμπανίας κοντά στην Πομπηία, περιοχές που καταστράφηκαν μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 π.Χ.

Οι πάπυροι ήταν εξωτερικά επιστρωμένοι από σκληρό στρώμα τέφρας, ενώ εσωτερικά ήταν ιδιαίτερα εύθραυστοι. Καταμετρήθηκαν 432 κύλινδροι. Από τους παπύρους που ξετυλίχτηκαν βρέθηκαν έργα του επικούρειου φιλόσοφου Φιλόδημου, εντοπίστηκαν άλλες συγγραφές του Επίκουρου και των κορυφαίων της σχολής του.

Μια άλλη επίσκεψη ήταν στο μεγάλο αρχαιολογικό χώρο στο Paestum, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Paestum ήταν η αρχαία ελληνική αποικία Ποσειδωνία της Κάτω Ιταλίας στην περιοχή της Καμπανίας, πόλη που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. κατά τη διάρκεια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού. Το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού αρχαιολογικού χώρου είναι οι τρεις μεγάλοι ναοί δωρικού ρυθμού, οι οποίοι ήταν αφιερωμένοι στην Ήρα και στην Αθηνά και είναι τρεις από τους πλέον καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ελληνικούς ναούς παγκοσμίως.

 DSC 0169  DSC 0176

Paestum – Π ο σ ε ι δ ω ν ί α

 

Η επίσκεψη στην Πομπηία ήταν συγκλονιστική, μας μετέφερε νοερά αιώνες πριν σε μια πόλη με σκηνές από την καθημερινότητά της , τις συνήθειές της, την κουλτούρα της, την κοινωνική οργάνωσή της, την αρχιτεκτονική των κτιρίων της.

Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη. Η Πομπηία έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.

 DSC 0190 DSC 0222 

 Π ο μ π η ί α

 

Θαυμάσαμε το υπέροχο Σορέντο, γνωστό τουριστικό θέρετρο και την ακτή Αμάλφι με την Μαυριτανική αρχιτεκτονική του.

DSC 0253   DSC 0247

Σ ο ρ έ ν τ ο

 

Η γνωριμία με τη Νάπολη ήταν μεγάλη εμπειρία για όλους μας, μια πόλη μεγάλη με περίπου 4 εκ. κατοίκους στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή.

DSC 0333

Ν ά π ο λ η

 

H πόλη επανιδρύθηκε ως Νεάπολις τον 6ο αιώνα π.Χ. και έγινε το κέντρο της Μεγάλης Ελλάδας, παίζοντας βασικό ρόλο στην ενσωμάτωση του Ελληνικού πολιτισμού στη Ρωμαϊκή κοινωνία καθώς στη συνέχεια έγινε πολιτιστικό κέντρο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

Από το 1995, το ιστορικό κέντρο της Νάπολης έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με ανεκτίμητης αξίας μνημεία. Αρκετά απ΄ αυτά είχαμε την τύχη και τη χαρά να δούμε και να θαυμάσουμε από κοντά.

DSC 0393

Κ α τ ε β α ί ν ο ν τ α ς  α π ό τ ο ν Β ε ζ ο ύ β ι ο

 

Απολαύσαμε τη νοστιμότατη ιταλική κουζίνα με τις υπέροχες μακαρονάδες, πίτσες και παγωτά !!

IMG 20181016 141937 419

Πάνω απ΄ όλα όμως εκείνο που θα μας μείνει αξέχαστο είναι η αγάπη με την οποία μας υποδέχτηκαν και μας φιλοξένησαν στα σπίτια τους. Τα παιδιά, όσο περνούσαν οι μέρες, γνωρίζονταν και δένονταν περισσότερο, με αποτέλεσμα να οικοδομηθούν φιλίες.

Οι αγκαλιές και το “ανθρώπινο κουβάρι” που έγιναν στο αεροδρόμιο την ώρα του αποχωρισμού ήταν ενδεικτικό των έντονων συναισθημάτων που ένιωσαν, δίνοντας ραντεβού την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη!

Νιώσαμε όλοι μας ότι το πρόγραμμα eTwinning πέτυχε τους στόχους του !

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές(τριες): Ιφιγένεια Α., Χρυσούλα Γ., Ευγενία Δ., Θεόδωρος Ζ., Νικόλαος Κ., Ιωάννα Κ., Παρασκευή Μπ., Γεώργιος Π., Μάριος Π., Αναστάσιος Π., Ιωάννα Ρ., Γκεράλντ Ρ., Δημήτριος Σ., Ζωή Τζ., Δήμητρα Φ., Γεώργιος Φ., Ηρακλής Χ., Αλέξανδρος Χ., Μαρία Χ.

Υπεύθυνες για το πρόγραμμα οι καθηγήτριες Μαίρη Τζιομάλλου, Οικονομολόγος και Χρυσούλα Παπαϊωάννου, Αγγλικής

 

DSC 0174

 

 

DSC 0415   DSC 0414
 DSC 0413 DSC 0416
 DSC 0409  DSC 0410

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Τελευταίες Ανακοινώσεις

Στοιχεία Επικοινωνίας

 
ΓΕΛ Μίκρας
Τρίλοφος
Τ.Κ. 57500
Τηλ: 2392063745
email: mail@1lyk-trilof.thess.sch.gr