Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
-->

ΓΕΛ ΜΙΚΡΑΣ

Γενικό Λύκειο Μίκρας

Εκπαιδευτικό υλικό

Στις 22 Νοεμβρίου 2019 μαθητές της Γ΄ Λυκείου με συνοδεία καθηγητών του σχολείου μας επισκέφτηκαν  το κτίριο Γεντί Κουλέ στα πλαίσια του θεσμού OPENHOUSE που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη μας με σκοπό την επαφή των ανθρώπων με κτίρια ιστορικής πολιτισμικής κληρονομιάς.

Αλήθεια, με τι είδους μνήμες είναι συνδεδεμένος αυτός ο χώρος και τι εντυπώσεις δημιουργεί στον σύγχρονο επισκέπτη; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από τη στιγμή που φτάσαμε στην είσοδο του εξωτερικού χώρου και ξεναγηθήκαμε χωρισμένοι σε τρία γκρουπ, προκειμένου να διευκολυνθούμε στην ξενάγηση. Δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας και εξαιτίας της βροχής δεν περπατήσαμε γύρω από τα τείχη. Οι ξεναγοί όμως μας πληροφόρησαν για την ιστορία του κτιρίου. Καταρχάς βρίσκεται στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης και ονομάζεται Επταπύργιο. Αποτελούσε μια από τις σκληρότερες ελληνικές φυλακές, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες πολίτες τον περασμένο αιώνα. Είναι γνωστή με την οθωμανική ονομασία «Γεντί Κουλέ», που σημαίνει «επτά πύργοι» και πήρε το όνομά της από τους επτά πύργους που κοσμούν τα τείχη της πόλης χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μεσοπύργια. Το κτίριο χτίστηκε την εποχή των Παλαιολόγων ως φρούριο για να στρατοπεδεύει η φρουρά και να καταφεύγουν οι κάτοικοι σε περίπτωση επιθέσεων ή ξαφνικών επιδρομών. Στα τέλη του 19ου αιώνα τα φρούρια δεν είχαν την ίδια αμυντική αξία και οι Τούρκοι το μετέτρεψαν σε φυλακή. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, το Γεντί Κουλέ πέρασε στην κυριότητα του ελληνικού κράτους και χτίστηκαν βοηθητικοί χώροι ώστε το κτίριο να είναι λειτουργικό. Υπήρχε εσωτερική αυλή που ήταν χωρισμένη με φράχτες σε τμήματα, παρατηρητήριο, εκκλησάκι, κελιά απομόνωσης, φυλακές γυναικών και στρατιωτική πτέρυγα. Ο χώρος εκτελέσεων βρισκόταν 300 μέτρα έξω από τις φυλακές, όπου εκτελέστηκαν αρκετοί κατάδικοι αλλά και αγωνιστές από τις γερμανικές δυνάμεις την περίοδο της κατοχής.Οι φυλακές λειτούργησαν από το 1890 μέχρι το 1989. Εκεί φυλακίστηκαν μερικοί από τους διαβόητους εγκληματίες τη χώρας. Μεταξύ άλλων, ο φερόμενος ως «δράκος του Σέιχ Σου», ο λήσταρχος Τζατζάς, οι συμμορίτες του Φώτη Γιαγκούλα, αλλά και πολιτικοί κρατούμενοι τα χρόνια του εμφυλίου και της κυβέρνησης Μεταξά. Οι συνθήκες εγκλεισμού ήταν απάνθρωπες και κατά περιόδους υπήρχαν μαρτυρίες για σκληρά βασανιστήρια των δεσμοφυλάκων προς τους κρατούμενους. Χαρακτηριστικά, έλεγαν ότι οι φωνές και τα ουρλιαχτά των βασανισμένων ακούγονταν έξω από τα τείχη.

Στη συνέχεια ανεβήκαμε στα παρατηρητήρια των φυλάκων και είδαμε τη θέα της πόλης από ψηλά. Κατεβήκαμε και οδηγηθήκαμε στα κελιά της απομόνωσης προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς ένιωθαν οι άνθρωποι που τους έκλειναν εκεί. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι υπήρχε και γυναικεία πτέρυγα φυλακών αλλά δεν ήταν επισκέψιμη.Τόσο οι εγκληματίες που φυλακίζονταν σε ισόβια όσο και οι φυλακισμένοι για ήπια παραπτώματα, έμεναν στα ίδια διαμερίσματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες.  Αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος που οι  κρατούμενοι αποκαλούσαν το Γεντί Κουλέ «υγρό τάφο»....Το μαρτύριο όσων φυλακίζονταν στο Γεντί Κουλέ αποτυπώνεται και στο ρεμπέτικο τραγούδι του Βαγγέλη Παπάζογλου «Πέντε χρόνια δικασμένος»  το οποίο ηχογραφήθηκε το 1934.Την περίοδο της κατοχής περισσότεροι από 500 κρατούμενοι στο Γεντί Κουλέ εκτελέστηκαν. Δεκάδες ακόμη φυλακίστηκαν από το χουντικό καθεστώς. Οι πολιτικοί κρατούμενοι συχνά διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες κράτησης και τη συμπεριφορά των δεσμοφυλάκων.

Όλα αυτά αποτυπώνονται μέσω του φωτογραφικού φακού στην έκθεση φωτογραφίας που αφορά την ιστορία των φυλακών και τις συνθήκες εγκλεισμού των κρατούμενων και φιλοξενείται σε έναν χώρο που, όπως πληροφορηθήκαμε, αποτελούσε κοιτώνα  περίπου 200(;) φυλακισμένων. Ευτυχώς το 1989 οι φυλακές έκλεισαν και μεταφέρθηκαν στα Διαβατά. Το Γεντί Κουλέ περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και μετατράπηκε σε μουσείο, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν εκθέσεις σχετικές με τη βυζαντινή περίοδο και να θαυμάσουν από τα τείχη του τη θέα της Θεσσαλονίκης, όπως κάναμε κι εμείς, παρόλο που η « ατμόσφαιρα « ήταν φορτισμένη λόγω του παρελθόντος. Ευτυχώς, όμως, τα σύννεφα διαλύθηκαν και οι ακτίνες του ήλιου απάλυναν τα δυσάρεστα συναισθήματα που μας δημιούργησε ο χώρος.

Το κείμενο επιμελήθηκε η φιλόλογος καθηγήτρια του σχολείου μας κα Βασιλική Παναγιώτου.

 

 

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Τελευταίες Ανακοινώσεις

Στοιχεία Επικοινωνίας

 
ΓΕΛ Μίκρας
Τρίλοφος
Τ.Κ. 57500
Τηλ: 2392063745
email: mail@1lyk-trilof.thess.sch.gr