Back To Top
Στα πλαίσια της Ερευνητικής Εργασίας-Project που δουλεύουμε φέτος με δύο τμήματα της Α' Λυκείου (Α4 και Α5)
Ένα μικρό δείγμα από την εξαιρετική εξόρμηση με τριάντα μαθήτριες και μαθητές και τις συναδέλφους Χρύσα Παπαϊωάννου και Λία Βενέτη .
Μπράβο σε όλες και σε όλους!
Οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί με την άδεια των εμφανιζόμενων.
Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 το τμήμα Θεατρολογίας της Α΄ λυκείου του σχολείου μας παρακολούθησε στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης.
Απολαύσαμε μια θεατρική και διδακτική κωμωδία του Αριστοφάνη που απηχεί τον πόθο του λαού για δικαιοσύνη και ευημερία προσαρμοσμένη για τους μαθητές των σχολείων από τον διδάκτορα του πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Παροίκου.
Τους 25 μαθητές και μαθήτριες του τμήματος συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί: Κατερίνα Αργύρη φιλόλογος και Παρασκευή Κουκότσικα θεολόγος.
Το τμήμα Μουσικής της Α΄ Λυκείου του ΓΕΛ Μίκρας υπό την καθοδήγηση της μαέστρου και εκπαιδευτικού κας Βασιλικής Κατσούκα, συμμετείχε φέτος στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Filmmakers 2018 - Oι μαθητές κινηματογραφούν…» που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας.
Η ταινία μικρού μήκους που έστειλαν οι μαθητές με τίτλο "Κυνηγώντας το όνειρο" κατέκτησε 3 βραβεία.
Βραβείο Σεναρίου-Αφήγησης
Βραβείο Καλλιτεχνικής Αρτιότητας
Ελεύθερης Καλλιτεχνικής Έκφρασης
Την Παρασκευή 4/5/2018 οι μαθητές/τριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον χώρο εκδηλώσεων του ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσουν την δράση που υλοποίησαν με θέμα: «Κλικ, προστάτευσε την ελεύθερη πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α. σε δημόσιους χώρους» και να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των δράσεων μαθητών/τριών άλλων σχολείων του Περιφερειακού Δικτύου «Κλικ, προστάτευσέ το!» 2017-18.
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν την Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Κλικ, προστάτευσέ το!» που βρίσκεται στον 5ο όροφο του ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ Πνευματικού Κέντρου και στην οποία οι μαθητές/τριες των σχολείων του δικτύου αποτυπώνουν με καλλιτεχνικό τρόπο μέσα από τον φωτογραφικό φακό τις δράσεις τους. Ανάμεσα στις φωτογραφίες της έκθεσης ξεχώρισε αυτή του μαθητή Φερενίδη Χρήστου (Β5) η οποία και βραβεύτηκε ως η φωτογραφία με το Καλύτερο Περιβαλλοντικό Μήνυμα.
Η εν λόγω Έκθεση Φωτογραφίας θα διαρκέσει από τις 2 – 18 Μαΐου 2018 και μπορείτε να την επισκεφθείτε κατά τις ώρες λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου.
Στην παραπάνω εκπαιδευτική επίσκεψη τους μαθητές/τριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες: Ταγαρά Κωνστάντζα και Παπαβλασοπούλου Ευαγγελία.
Στο ΓΕΛ Μίκρας υπό την καθοδήγηση της κας Κατερίνας Μπαρμπέρη, Κοινωνιολόγου και της κας Χρυσούλας Παπαϊωάννου, καθηγήτριας Αγγλικής προετοιμάστηκε ομάδα 26 μαθητών για το πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων».
Η «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο διοργανώνεται από το 1995 σε ετήσια βάση σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.
Φέτος, ανάμεσα στους έφηβους βουλευτές θα βρίσκεται και ως εκπρόσωπος του σχολείου μας ο μαθητής της Β’ Λυκείου Κομπούδης Πασχάλης. Ο Πασχάλης, μετά από την συμμετοχή του στις διάφορες δραστηριότητες του προγράμματος, αναδείχτηκε ένας από τους τριακόσιους τακτικούς έφηβους βουλευτές οι οποίοι παίρνουν μέρος στις τετραήμερες εργασίες της Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων» που πραγματοποιούνται το καλοκαίρι στην Αθήνα, στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων.
Εορτασμός 25ης Μαρτίου
Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 το ΓΕΛ Μίκρας τίμησε την επέτειο της επανάστασης των Ελλήνων κατά της τουρκοκρατίας με μια θεατρική παράσταση.
|
Το τμήμα θεατρολογίας της Α΄ Λυκείου με κάποιες φιλικές «συμμετοχές» από άλλα τμήματα του Λυκείου και την υποστήριξη της εκπαιδευτικού Αργύρη Κατερίνας ετοίμασαν και παρουσίασαν την θεατρική παράσταση : « Ξύπνα Ραγιά» αφιερωμένη στην ελληνική επανάσταση του 1821.
Αντλώντας έμπνευση από «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλη καθώς και το «το Όνειρο του Ραγιά» που προέρχεται από την ταινία-ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου «Παράσταση για ένα ρόλο» η θεατρική παράσταση διέτρεξε όλη την προσπάθεια των Ελλήνων να απελευθερωθούν και να δημιουργήσουν ένα ευνομούμενο κράτος. Τόσο το θέατρο σκιών όσο οι ποιητές του έθνους μας αξιοποιήθηκαν για να διαμορφωθεί η θεατρική παράσταση που αφηγήθηκε, σχολίασε και ερμήνευσε τα γεγονότα από τους πρωτεργάτες της επανάστασης ως και το Σύνταγμα του 1844.
Στις 11 με 16 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε η εξαήμερη εκδρομή της Γ΄ Λυκείου.
Ένας υπέροχος καιρός, 75 μαθητές γεμάτοι όρεξη και θετική ενέργεια, πέντε συνοδοί καθηγητές, πολύ καλή οργάνωση από το ταξιδιωτικό γραφείο που ανέλαβε την εκδρομή, αποτέλεσαν τα βασικά συστατικά για μια εκδρομή που θα μας μείνει αξέχαστη….
Πρώτη μέρα: προσγείωση στη Μπρατισλάβα. Η μικρή αυτή όμορφη πόλη, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, με το μεσαιωνικό της μυστήριο, έδωσε ένα πρώτο δείγμα για όσα θα ακολουθούσαν. Απόγευμα της ίδιας μέρας: Βουδαπέστη. Σούρουπο και τα φώτα είχαν ήδη ανάψει γύρω και πάνω από το Δούναβη. Η μαγεία της ουγγρικής πρωτεύουσας μας καλωσόριζε με τον καλύτερο τρόπο!
Την επόμενη μέρα από νωρίς αρχίσαμε την περιήγηση στο «Παρίσι της Ανατολής», όπως αποκαλείται η Βουδαπέστη. Η Βούδακαι η Πέστη με τις οκτώ εντυπωσιακές γέφυρες και την πιο ξακουστή Γέφυρα των Αλυσίδων να στολίζει το Δούναβη σαν ένα λαμπερό περιδέραιο. Το κτίριο του Κοινοβουλίου, η συνοικία του Κάστρου, η θέα από τον περίφημο Πύργο των Ψαράδων, η βασιλική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου , όλα ξεδιπλώνονταν μοναδικά μπροστά μας. Η λεωφόρος Andrássy με έναν «αέρα» Παρισιού, η «καρδιά» του εμπορικού κέντρου της Βουδαπέστης. Θαυμάσαμε τα αρχιτεκτονικά «διαμάντια» και καταλήξαμε στην πλατεία των Ηρώων. Ευχάριστη έκπληξη , το νησί της Μαργαρίτας στη μέση του Δούναβη!
Την τρίτη μέρα σειρά είχε η Βιέννη. Μετά από ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών η Αυστριακή πόλη μας υποδέχτηκε χαρίζοντάς μας απλόχερα τη μεγαλοπρέπειά της. Μια πόλη γεμάτη από αριστοκρατικά παλάτια, που στέγασαν γενιές Αψβούργων επί έξι αιώνες βασιλείας. Επισκεφτήκαμε τα μπαρόκ Ανάκτορα Σενμπρούν , το παλάτι Hofburg στο κέντρο της Βιέννης, ένα τεράστιο συγκρότημα με τα πολυτελή αυτοκρατορικά διαμερίσματα, όπου μάθαμε τα πάντα γύρω απ’ τη “θλιμμένη πριγκίπισσα”, τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου με το νότιο πύργο του να φτάνει τα 136.7 μέτρα ,το Κοινοβούλιο της Αυστρίας και τόσα άλλα. Περιπλανηθήκαμε μαγεμένοι, φωτογραφηθήκαμε μέχρι τελικής πτώσης και συνεχίσαμε την περιήγηση. Σοκολατάκια, μαγνητάκια, καρτ ποστάλ και ατελείωτος Gustav Klimt γέμισαν το λεωφορείο στην επιστροφή μας στη Βουδαπέστη.
Τέταρτη μέρα, παραδουνάβια χωριά και …..Renaissance Restaurant!! Μεσαιωνικές φορεσιές, στέμματα , σκήπτρα και σπαθιά μας ταξίδεψαν σε άλλες εποχές! Μαθητές και καθηγητές περιφερόμαστε στη μεσαιωνική σάλα ως βασιλείς, γελωτοποιοί ή αξιωματούχοι ανάμεσα σε ζαρκαδόσουπες, χήνες, αγριογούρουνα και άλλα εδέσματα της περιοχής!
Η εκδρομή λίγο λίγο φτάνει στο τέλος της…. Πέμπτη μέρα αφήνουμε τη Βουδαπέστη και με τα λεωφορεία μας αρχίζουμε έναν ατέλειωτο κατήφορο 1000 και πλέον χιλιομέτρων ως τη Θεσσαλονίκη. Ενδιάμεσος σταθμός το Βελιγράδι. Βαλκάνια χρώματα και μυρωδιές, πιο γνώριμες στη δική μας κουλτούρα, γέμισαν τη βόλτα μας στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου. Αξέχαστη θα μείνει και η επίσκεψη στο μουσείο του Νίκολα Τέσλα η οποία αντάμειψε τους επίδοξους φυσικούς της θετικής μας κατεύθυνσης και όχι μόνο…
Και φτάνει η μέρα της επιστροφής… Πρόσωπα θλιμμένα, βαλίτσες και σακούλες γεμάτες με αναμνήσεις από κάθε στιγμή της εκδρομής επιβιβάζονται στα λεωφορεία. Τραγούδια, γέλια και φωνές αλλά και ατελείωτες «Παλερμικές» κόντρες και διαφωνίες γέμισαν τις 12 ώρες της οδικής επιστροφής μας.
Πώς να χωρέσουν τόσες στιγμές σε λίγες αράδες; Και πώς να κλείσεις αυτό το αφιέρωμα στη φετινή
εκδρομή μας; Μα με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα υπέροχα αυτά παιδιά της Γ΄ Λυκείου που με το χαμόγελο, την υπακοή και τη διάθεση τους για συνεργασία συντέλεσαν ώστε η εκδρομή να ολοκληρωθεί με απόλυτη ασφάλεια και με τις ομορφότερες αναμνήσεις!!
Οι καθηγητές που συνόδευσαν τους μαθητές ήταν οι: Μαίρη Τζιομάλλου, Θεόδωρος Λάππας, Αποστολία Βενέτη, Ευαγγελία Παπαβλασοπούλου και Χρυσούλα Παπαϊωάννου.
Συμμετοχή στην 1η μαθητική συνάντηση – Πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης στους Κήπους του Πασά και περιήγηση στην Άνω Πόλη
Στις 21/03/2018 οι μαθητές/τριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου μας συμμετείχαν στην 1η Μαθητική Συνάντηση που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το 7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου στους Κήπους του Πασά στην Άνω Πόλη.
Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν σε ένα πολύ όμορφο μέρος της Θεσσαλονίκης με μαθητές και μαθήτριες άλλων γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Κατερίνης που υλοποιούν παρόμοια με αυτούς προγράμματα στα σχολεία τους. Αρχικά, μέσα από ομαδικά παιχνίδια γνωρίστηκαν με παιδιά από άλλες περιοχές και ανακατεύθηκαν με ομάδες άλλων σχολείων. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στα στενά της Άνω Πόλης και ανακάλυψαν με τον φακό τους τις ομορφιές της. Πιο συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν τον Ναό του Οσίου Δαβίδ (5ος αι.), τη Βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης (19ος αι.), τον Ναό του Αγ. Νικολάου Ορφανού (14ος αι.), τα Βυζαντινά Λουτρά της Άνω Πόλης (13ος-14ος αι.) και τους Κήπους του Πασά. Τέλος, συμμετείχαν σε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας στα πλαίσια του προγράμματος.
Επέστρεψαν στο σχολείο γεμάτα με νέες εικόνες, γνωριμίες, εμπειρίες, αναμνήσεις, πλούσια σε συναισθήματα. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους της 1ης μαθητικής συνάντησης για την άψογη οργάνωση και τις πλούσιες εμπειρίες που μας χάρισαν.
Στην παραπάνω εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν τους μαθητές/τριες οι καθηγήτριες: Ταγαρά Κωνστάντζα, οικονομολόγος, η κα Παπαβλασοπούλου Εύα, φυσικός, υπεύθυνες του προγράμματος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου μας και η κα Κρέζιου Άννα, βιολόγος.
Το ΓΕ.Λ. Μίκρας συμμετείχε επιτυχώς φέτος με 9 μαθητές της Α΄ και Β΄τάξης στο 16ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών που διοργάνωσε και φιλοξένησε το Αριστοτέλειο Κολλέγιο (ARCMUN) από 1 έως και 3 Μαρτίου 2018.
Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος μέσα από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν, εκφράζοντας κάθε φορά τις απόψεις της χώρας που εκπροσωπούσαν. Το σχολείο μας φέτος εκπροσώπησε την Τουρκία. Οι καθηγήτριες που οργάνωσαν και προετοίμασαν τους μαθητές μας ήταν η κα Χρύσα Παπαϊωάννου και η κα Βενετία Σταμπουλή.
Το ΓΕΛ Μίκρας συμμετείχε με μια 10μελή ομάδα από την Β΄και Γ΄Λυκείου στο 4ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας του Προγράμματος Συνεργαζόμενων Σχολείων ΑSP net UNESCO που έγινε στις Σέρρες στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2018.
Το θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν:
«Συνυπάρχω - Συνανήκω - Συμπορεύομαι».
Το Μαθητικό Συμπόσιο διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCOσε συνεργασία με το 2ου ΓΕΛ Σερρών.
Την οργάνωση και την προετοιμασία των μαθητών επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες κα Μπαρμπέρη Αικατερίνη και Παπαϊωάννου Χρύσα.
Συγχαρητήρια στα παιδιά μας για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών από το 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής, μέλη του προγράμματος Unesco, επισκέφτηκε το σχολείο μας στις 9/3/2018. Οι μαθητές και των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τα συμπόσια Αττικής και Μακεδονίας, στα οποία και συμμετείχαν.
Πραγματοποίηση Εκπαιδευτικής Επίσκεψης
Την Τετάρτη 14/02/2018 οι μαθητές/τριες της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου μας πραγματοποίησαν την πρώτη τους Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ) Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Κλικ, προστάτευσε την ελεύθερη πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε δημόσιους χώρους».
Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κ.Ε.Α.Τ (Σχολή Τυφλών) και ενημερώθηκαν πάνω σε θέματα προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους των ατόμων με οπτική αναπηρία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, φορώντας μαύρες μάσκες για να μη βλέπουν, οδηγήθηκαν σε δρόμους και καταστήματα της περιοχής από το προσωπικό του Κ.Ε.Α.Τ Θεσσαλονίκης και βίωσαν έντονα το αίσθημα της απώλειας της όρασης. Συνειδητοποίησαν την ευθύνη που φέρουμε ως πολίτες για την προστασία της ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσιους χώρους σε Α.Μ.Ε.Α. και αναμένεται να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στο κοινωνικό τους περιβάλλον συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην ευαισθητοποίησή του.
Ευχαριστούμε το προσωπικό του Κ.Ε.Α.Τ για τις αξέχαστες εμπειρίες που μας χάρισε και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο του.
Υπεύθυνοι της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι οι κες Ταγαρά Κωνστάντζα, Οικονομολόγος και Παπαβλασοπούλου Ευαγγελία, Φυσικός, οι οποίες και συνόδευσαν τους μαθητές στην παραπάνω επίσκεψη.
Συμμετοχή μαθητών/-τριών σε Διαγωνισμό Κοινωνικών Επιστημών
Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 μαθητές/-τριες του σχολείου μας συμμετείχαν στον 3ο Διαγωνισμό Κοινωνικών Επιστημών «THINK.ingSO.cially» που διοργάνωσε το 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Μανόλης Ανδρόνικος».
Οι μαθητές/-τριες διαγωνίστηκαν σε ομάδες των τριών μελών σε τρεις διακριτές αλλά και συγκοινωνούσες ενότητες: Οικονομικά, Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες. Επιπλέον, ο διαγωνισμός περιελάμβανε και μία μικροέρευνα που οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να διενεργήσουν στους συμμαθητές/-τριες και συναγωνιζόμενούς τους.
Συγχαίρουμε τους μαθητές/-τριες για τη συμμετοχή τους στον παραπάνω διαγωνισμό κι ευχόμαστε η συνεχής προσπάθεια, η εσωτερική δύναμη και η επιμονή να τους φέρνει όλο και πιο κοντά σε αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν.
Το Νοέμβριο του 2017 οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ2 του σχολείου μας πραγματοποίησαν την πρώτη τους Διδακτική Επίσκεψη για το σχολικό έτος 2017-18.
Συγκεκριμένα, αρχικά περιηγήθηκαν με το Λεωφορείο Πολιτιστικής Διαδρομής του ΟΑΣΘ στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης και είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα πολυάριθμα μνημεία της από τους αρχαίους, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια, μετέβησαν πεζή από τον Λευκό Πύργο στο λιμάνι της πόλης όπου επισκέφθηκαν το δεύτερο μέρος της τριμερούς έκθεσης «Κοινοί Ιεροί Τόποι» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Εκεί οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό που παρουσιάζει τόπους συνύπαρξης και αμοιβαιότητας, αλλά και αντίθετα, περιπτώσεις διεκδίκησης και σύγκρουσης μεταξύ των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Η διοργάνωση της παραπάνω έκθεσης εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στο Παράλληλο Πρόγραμμα των 52ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.
Συνόδευσαν οι καθηγήτριες κ. Κωνστάντζα Ταγαρά, Χρυσούλα Κοτανίδου, και Σαφία Μιχαηλίδου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ OPENHOUSE 2017-ΓΕΛ ΜΙΚΡΑΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Μέσα από γνωστές ή άγνωστες για κάποιους διαδρομές, μέσα από τους δρόμους σε ένα τμήμα του ιστορικού εμπορικού κέντρου που περπατήσαμε, γίναμε συνοδοιπόροι του παρελθόντος αυτής της πόλης, καθώς ξεναγηθήκαμε σε έξι κτίρια, τα οποία κατά την περίοδο 1870-1970 λειτούργησαν ως αγορές ή φιλοξένησαν υπηρεσίες. Δύο τμήματα της Γ΄ τάξης (Γ3 και Γ4) με τους καθηγητές τους βαδίσαμε και ουσιαστικά ταξιδέψαμε στην παλιά Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε γέφυρα λαών, σταυροδρόμι πολιτισμών, χωνευτήρι γλωσσών.
Στη Στοά Μοδιάνο που ήταν αγορά τροφίμων και λειτουργούν κάποια μαγαζιά έως σήμερα, ακούσαμε τους εμπόρους του παρελθόντος να διαλαλούν την εκλεκτή πραμάτεια τους που προοριζόταν για την απαιτητική, πλούσια και φινετσάτη πελατεία τους. Στο Μέγαρο Ερμείον με την εκλεκτικιστικού ρυθμού αρχιτεκτονική του, που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα υαλοστάσια και τα ελλειψοειδή αίθρια, περιηγηθήκαμε στο πρώτο εμπορικό κέντρο της πόλης μας και «είδαμε» τους πελάτες των αρχών του περασμένου αιώνα να αναζητούν πολυτελή είδη ένδυσης και αντικείμενα για την κατοικία τους. Στο Μπεζεστένι, που αποτελεί αγορά υφασμάτων έως σήμερα, θαυμάσαμε τους τρούλους του και περπατήσαμε στον πλακόστρωτο περίβολο, ενώ στη Στοά Μαλακοπή με τα εκθαμβωτικά στοιχεία μπαρόκ σε συνδυασμό με αρχιτεκτονικά στοιχεία άλλων ρυθμών καταλάβαμε τι σημαίνει εκλεκτικισμός. Καθώς ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο, αν και πολλές αίθουσες ήταν κλειστές, με βαριές ξύλινες πόρτες, αισθανθήκαμε την πολύβουη ατμόσφαιρα μιας τράπεζας που οι πελάτες της συναλλάσσονται σε κάθε είδους νόμισμα. Συγκινηθήκαμε, όταν πληροφορηθήκαμε ότι στην κορυφή του μεγάρου το ρολόι δείχνει ακόμα 11.05 μ.μ, την ώρα του σεισμού που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Στο αναπαλαιωμένο πολιτιστικό κέντρο Ύψιλον, που παλιά λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, «είδαμε» κουρασμένους πελάτες των αρχών του προηγούμενου αιώνα να διεκδικούν ένα δωμάτιο ξεκούρασης γι΄αυτούς και έναν σταύλο ανάπαυσης για τα άλογά τους. Στη Στοά Λεβή-Μενεξέ θαμπωθήκαμε από τη γυάλινη οροφή που συνδέει τα δύο κτίρια με τους πολλούς ορόφους και από τα δάπεδα με τα ιδιαίτερα υλικά για την εποχή τους, που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό. Έπειτα, μετά τον φραγκομαχαλά, κατευθυνθήκαμε στα Λαδάδικα και περιηγηθήκαμε στο πολιτιστικό ίδρυμα της τράπεζας Πειραιώς.
Κατευθυνόμενοι στον χώρο συγκέντρωσης των λεωφορείων μας, πλούσιοι από τις εμπειρίες που γευτήκαμε, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Ο ήλιος ζέσταινε τη θάλασσα και τις καρδιές μας.
Κείμενο της κας Βασιλικής Παναγιώτου
Στη διδακτική επίσκεψη συνόδευσαν τους μαθητές οι καθηγήτριες Χρυσούλα Παπαϊωάννου, Αποστολία Βενέτη, Παναγιώτου Βασιλική, Αριστέα Τσιαντούλα.
Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, στις 10:00 πρωί πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της σχολικής Βιβλιοθήκης του σχολείου μας, που βρίσκεται στο ισόγειο του παλαιού κτιρίου.
Τη Βιβλιοθήκη εγκαινίασαν η Διευθύντρια του Σχολείου, Λαμπρινή Φρόση, και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Θέρμης, Στέλιος Αποστόλου.
Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πλούσιο εκδοτικό και εικονογραφικό υλικό, ποικίλης ύλης και ενδιαφέροντος. Σε αυτή μπορεί κανείς να βρει βιβλία επιστημονικά, λογοτεχνικά, ψυχολογίας, εκπαιδευτικά, εγκυκλοπαίδειες, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή.
Προς το παρόν ο χώρος θα λειτουργήσει ως δανειστική βιβλιοθήκη για τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Μίκρας, ως αναγνωστήριο και ως χώρος δημιουργίας ομαδικών ή ατομικών εργασιών.
Μελλοντικός στόχος μας είναι το να αποτελέσει η Βιβλιοθήκη έναν ελκυστικό και άνετο χώρο δημιουργικότητας, καινοτομίας και πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Φιλοδοξούμε να γίνει το «στέκι» για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, με υπηρεσίες που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και την έκφραση της δημιουργικότητας.
Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Μίκρας, Λ. Φρόση, ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θέρμης για τη συμβολή τους στη δημιουργία της Βιβλιοθήκης και τους ζήτησε να υποστηρίξουν τον εμπλουτισμό της με βιβλιακό υλικό, και τον εξοπλισμό της με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.