Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
-->

ΓΕΛ ΜΙΚΡΑΣ

Γενικό Λύκειο Μίκρας

Εκπαιδευτικό υλικό

Στις 2-7/2/2020, στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning με θέμα «Our Natural and Cultural Heritage», πραγματοποιήθηκε η οργανωμένη επίσκεψη των 15 μαθητών και 2 καθηγητριών του σχολείου μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, στο Borgomanero στην περιοχή Piemonte της Ιταλίας, έπειτα από πρόσκληση του συνεργαζόμενου σχολείου Liceo Scientifico "Galileo Galilei". Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Ιταλών μαθητών, ενώ οι καθηγήτριες διέμεναν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

 IMG 20200202 181253   

IMG 20200202 181322

IMG 20200202 181338

Την πρώτη μέρα φτάσαμε το βράδυ στο Borgomanero, όπου μας υποδέχτηκαν οι οικογένειες των Ιταλών μαθητών. Ο/Η κάθε μαθητής/τρια γνωρίστηκε με τον/την “παρτενέρ” του/της και την οικογένειά του/της και μαζί αναχώρησαν για το σπίτι τους. Το επόμενο πρωί η Διευθύντρια του Ιταλικού σχολείου και η ομάδα των Ιταλών μαθητών και καθηγητών μας υποδέχθηκαν στο σχολείο τους με μία σειρά παιχνιδιών γνωριμίας.

DSC 0092

DSC 0044

DSC 0003DSC 0016

  Μετά, μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και μας έδωσαν να δοκιμάσουμε μια τοπική σπεσιαλιτέ, το "Brutti ma Buoni" (άσχημο αλλά νόστιμο). Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε την πόλη του Borgomanero, όπου και ξεναγηθήκαμε από τους Ιταλούς μαθητές.

DSC 0062

DSC 0075

Η επίσκεψη τελείωσε με την άφιξή μας στο Δημαρχείο και το επίσημο καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο της πόλης, κύριο Bossi, και τον σύμβουλο σε θέματα παιδείας, κύριο Valsesia, οι οποίοι και μας μίλησαν για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

DSC 0079

DSC 0086

DSC 0087

Μετά το μεσημεριανό γεύμα συγκεντρωθήκαμε και πάλι στο σχολείο για να αρχίσουμε να δουλεύουμε μια έκθεση με τίτλο "Wonderful Thessaloniki" με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, την οποία θα παρουσιάζαμε την τελευταία μέρα το πρωί στο δημαρχείο.

DSC 0100

Την Τρίτη πήγαμε στο Μιλάνο και, πάντα υπό την καθοδήγηση-ξενάγηση των ιταλών μαθητών, επισκεφθήκαμε τα αξιοθέατα, το Bosco Verticale, την Piazza Gae Aulenti, το Castello Sforzesco, τον Duomo, την Galleria Vittorio Emmanuelle - όπου και είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για ψώνα και φωτογραφίες - και το Navigli (τα κανάλια του Μιλάνου). Το μεσημέρι γευματίσαμε όλοι μαζί σε ένα εστιατόριο και (προφανώς) φάγαμε πίτσα ή μακαρονάδα!

DSC 0121

DSC 0133

DSC 0148

DSC 0152

DSC 0168

DSC 0172

DSC 0198

Την Τετάρτη το πρωί στο σχολείο συνεχίσαμε την προετοιμασία της έκθεσης για την παρουσίαση, ενώ το απόγευμα είχαμε ελεύθερο χρόνο με τους παρτενέρ μας. Κάποιοι πήγαν στην Arona, μια πόλη στις όχθες της λίμνης Maggiore, και άλλοι στη Novara, την πρωτεύουσα της επαρχίας Piemonte. Το βράδυ, για δείπνο, συναντηθήκαμε όλοι οι μαθητές στην Arona, όπου - για άλλη μια φορά - φάγαμε πίτσα ή μακαρονάδα.

DSC 0209

DSC 0213

DSC 0222

DSC 0232

Την Πέμπτη πήγαμε στη Macugnaga, στο Monte Rosa, το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Άλπεων, όπου είχαμε πεζοπορία 3 χιλιομέτρων στο χιόνι! Για μεσημεριανό δοκιμάσαμε την ιταλική σπεσιαλιτέ "polenta". Το απόγευμα πήγαμε στη λίμνη Orta, όπου παίξαμε ένα εξοντωτικό κυνήγι θησαυρού που είχαν προετοιμάσει οι Ιταλοί καθηγητές .

DSC 0320

DSC 0391 

DSC 0347

DSC 0378

DSC 0456

DSC 0474

 Τέλος , το βράδυ όλοι μαζί στη Villa Zanetta, για το αποχαιρετιστήριο πάρτυ!

IMG 20200206 234125

IMG 20200206 234319

Την Παρασκευή, την τελευταία μέρα της παραμονής μας στην Ιταλία, στο Δημαρχείο του Borgomanero παρουσιάσαμε την έκθεση μας για τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στους μικρότερους μαθητές του ιταλικού σχολείου αλλά και σε περαστικούς κατοίκους του Borgomanero.

 IMG 20200207 090125

IMG 20200207 091915 BURST17

IMG 20200207 105458

IMG 20200207 105541 BURST3

Ακολούθησε η τελική συγκέντρωση και αξιολόγηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης του προγράμματος eTwinning, όπου όλοι οι μαθητές συμφωνήσαμε ότι οι έξι αυτές μέρες ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς, όχι μόνο επισκεφθήκαμε τόσο όμορφα μέρη, αλλά και γνωριστήκαμε καλύτερα μεταξύ μας οικοδομώντας ξεχωριστές φιλίες! Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα επιστρέψαμε στο σχολείο, όπου μας περίμενε το λεωφορείο που θα μας επέστρεφε στο αεροδρόμιο. Με δάκρυα και αγκαλιές αποχαιρετήσαμε τους Ιταλούς φίλους μας και τους καθηγητές τους. Ορίσαμε την επόμενή μας συνάντηση το Μάρτιο 2020, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη!

IMG 20200207 131607

Οι μαθητές/τριες του προγράμματος: Αναστασιάδη Έλενα, Βασιλόπουλος Κωνσταντίνος, Βασιλοπούλου Θεοδώρα, Γκόνου Δήμητρα, Δαμασκηνού Νίκη, Δασκάλου Νικολέτα, Κλιάφα Αλεξάνδρα, Παντελίδου Μυρτώ, Παπαδημητρίου Ραφαέλα, Πετροβίτσος Κωνσταντίνος, Σαλονικίδου Σοφία, Τριτος - Κεχαγιάς Ξενοφών, Τρίτου Κεχαγιά Ιωάννα, Τσιολπίδου Σίσσυ, Φωτιάδου Χριστίνα.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Τζιομάλλου Μαίρη, Παπαϊωάννου Χρύσα

Το άρθρο γράφτηκε από την Μυρτώ Παντελίδου, Β΄τάξη

Φωτογραφίες : Μαίρη Τζιομάλλου

Κατά το σχολικό έτος 2019-2020 δεκαπέντε μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα eTwinning σε συνεργασία με το Ιταλικό σχολείο LiceoScientificoG.Galilei που βρίσκεται στην περιοχή του Borgomanero της βόρειας Ιταλίας. Το πρόγραμμα eTwinning συνιστά μια Ευρωπαϊκή δράση που αποσκοπεί στη προσέγγιση και την συνεργασία μεταξύ σχολείων άλλων χωρών, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Έτσι, μέσω της γόνιμης αυτής συνεργασίας τα σχολεία καρπώνονται πολλά παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Απαραίτητη επισήμανση αναφορικά με τα προηγούμενα είναι ότι το πρόγραμμα αυτό διεξάγεται από το Erasmus.

Πράγματι, το πρόγραμμα αυτό έχει πολιτισμικό περιεχόμενο αφού το φετινό θέμα που μας απασχόλησε ήταν “OurNaturalandCulturalHeritage”. Έτσι, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα επισήμως οι δύο υπεύθυνες καθηγήτριες μας, η κα Μαίρη Τζιομάλλου και η κα Χρυσούλα Παπαϊωάννου διοργάνωσαν δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις κάτω στην Θεσσαλονίκη. Πριν όμως να πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις αυτές κρίθηκε αναγκαίο ο κάθε μαθητής να αναζητήσει πληροφορίες για ένα μνημείο της Θεσσαλονίκης ξεχωριστά. Τα μνημεία χωρίστηκαν ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους που βίωσε η πόλη μας. Έτσι διακρίθηκαν σε αρχαία Ρωμαϊκά, σε Βυζαντινά, σε Οθωμανικά και σε σύγχρονα.

Η πρώτη μας επίσκεψη είχε ξεκάθαρα Βυζαντινό – Οθωμανικό υπόβαθρο και αυτή ήταν στην Ροτόντα. Βέβαια εμείς σταθήκαμε τυχεροί αφού την ημέρα εκείνη στην Ροτόντα φιλοξενούνταν και τα αδιαβλήτως φιλοτεχνημένα ψηφιδωτά της Ραβέννας με την απαράμιλλη ομορφιά τους. Μας περιήγησε η αξιότιμη κυρία Πέλλη Μάστορα ήτοι αρχαιολόγος. Στην συνέχεια οδεύσαμε στο μουσείο Βυζαντινής ιστορίας δίπλα στην ΔΕΘ όπου εκεί εντρυφήσαμε στην μέθοδο παρασκευής των ψηφιδωτών από αξιόλογους ειδήμονες. Ίσως και αυτό να αποτέλεσε το πιο ενδιαφέρον τμήμα της επίσκεψης. Τελικά η βόλτα μας έκλεισε ευχάριστα αφού φωτογραφηθήκαμε κάτω από τις «ομπρέλες» του γλύπτη Θεόδωρου Ζογγολόπουλου.

DSC 0222

25

DSC 0261

  Αναφορικά με την δεύτερη μας επίσκεψη στην πόλη θα έλεγα πως ήταν πιο διαδραστική και ευχάριστη αυτή τη φορά αφού στην ουσία της αποτέλεσε μια περιδιάβαση κατά μήκος της ιστορικής πορείας της πόλης. Σαφέστερα, με ξεναγούς τους ίδιους τους συμμαθητές μας του προγράμματος, ξεκινήσαμε από την Άνω Πόλη, περιπλανηθήκαμε στα κάστρα όπου και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες. Συνεχίσαμε, αφού περάσαμε στον διάβα μας την μονή Βλατάδων, τα γραφικά σπίτια της Άνω Πόλης, τον Άγιο Δημήτριο, την Παναγία Χαλκέων, την Αρχαία Ρωμαϊκή αγορά, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Μπέη Χαμάμ, την πλατεία Άθωνος και πολλά άλλα μνημεία, κατερχόμενοι στην πλατεία Βενιζέλου όπου φωτογραφηθήκαμε στο φημισμένο χωριό του Άγιου Βασίλη (ήταν παραμονές Χριστουγέννων). Εν τέλει φτάσαμε στην πλατεία Αριστοτέλους όπου δώσαμε τέλος στην επίσκεψη μας με τρόπο ευχάριστο και συνάμα παιδικό: Ευχηθήκαμε ολόψυχα «Καλά Χριστούγεννα» στους Ιταλούς συνομηλίκους μας.

DSC 0023

DSC 0069

DSC 0158

Συλλογικά, θεωρώ ότι το πρόγραμμα eTwinning αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε για όλους μας μια εμπειρία χαραγμένη στο οικοδόμημα της μνήμης μας, η οποία θα μας ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής μας και θα μας υπενθυμίζει την αξία της συλλογικότητας, της αποδοχής και του παγκόσμιου συμπλησιασμού. Εμπειρία αξιομνημόνευτη και απερίγραπτης ισχύος…

DSC 0239

 

Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος,

μαθητής της Β’1 τάξης

 

Φωτογραφίες : Μαίρη Τζιομάλλου

 

 

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 η ομάδα μαθητών/μαθητριών  με τις καθηγήτριές τους Μαίρη Τζιομάλλου και Χρυσούλα Παπαϊωάννου στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning έκαναν ένα walking tour στα Μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς στα πλαίσια της βιωματικής εμπέδωσης του φετινού προγράμματος “Natural and Cultural Heritage”, συγκεντρώνοντας υλικό για την παρουσίαση στο  Ιταλικό σχολείο  που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

DSC 0044

Με ξεναγούς τους(τις) ίδιους(ιες) τους(τις) μαθητές(τριες) ανηφορίσαμε στα Βυζαντινά Τείχη που αποτελούσαν την οχύρωση της βυζαντινής πόλης και στον Πύργο του Τριγωνίου, επισκεφτήκαμε την ιστορική Μονή Βλατάδων με την κατανυκτική ατμόσφαιρα, τον Όσιο Δαβίδ με τα μοναδικά ψηφιδωτά, κατηφορίσαμε στα στενά της Άνω Πόλης, όπου αισθανθήκαμε ότι ο χρόνος σταμάτησε, μέχρι το Τσινάρι και το Μαυσωλείο του Μουσά Μπαμπά, επισκεφτήκαμε το Αλατζά Ιμαρέτ,  αρχιτεκτονική κληρονομιά της Οθωμανικής περιόδου της ιστορίας της πόλης μας, εξερευνήσαμε την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά με το Ωδείο και την Κρυπτή Στοά που είναι από τα σημαντικότερα Ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά ο Παράδεισος)  με τις εντυπωσιακές διακοσμητικές συνθέσεις και τους υπέροχους τρούλους, διασχίσαμε την Πλατεία Άθωνος και καταλήξαμε στην Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το παραλιακό μέτωπο.

Απολαύσαμε τη Θεσσαλονίκη από ψηλά με το βλέμμα μας να την αγκαλιάζει από Ανατολή μέχρι τον Όλυμπο και από Βορρά μέχρι το Νότο εκεί που κλείνει ο Θερμαϊκός κόλπος.

Απολαύσαμε τη Θεσσαλονίκη από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τα Κάστρα, την υπέροχη αρχιτεκτονική των κτιρίων και σκεφτήκαμε πώς θα ήταν η Θεσσαλονίκη αν τα σχέδια ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης του Γάλλου αρχιτέκτονα  Ερνέστ Εμπράρ είχαν ολοκληρωθεί μετά την πυρκαγιά του 1917!

 

 

Η ομάδα μαθητών/τριών του eTwinning προγράμματος που πραγματοποιείται για τη σχολική χρονιά 2019-20, συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα εντοίχια ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης» που συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με ξενάγηση στη Ροτόντα από την αρχαιολόγο κα Πέλλη Μάστορα στη Ροτόντα όπου αφού άκουσαν την ιστορία του υπέροχου αυτού μνημείου, θαύμασαν τα ψηφιδωτά της αλλά και τα αυθεντικά και αντίγραφα των ψηφιδωτών της Ραβέννας που φιλοξενούνται εκεί.

Στη συνέχεια μετέβηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και συγκεκριμένα στο εργαστήριο συντήρησης όπου είχαν τη δυνατότητα να μπουν στην τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, να  ενημερωθούν για τις τεχνικές συντήρησης και διατήρησής τους και να καταρτιστούν ως προς τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα αυτό.

Τελική στάση στην Νέα παραλία όπου ΄κρύφτηκαν΄ κάτω από τις Ομπρέλες, το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

΄΄Εκδρομή χαραγμένη και αυτή στη μνήμη΄΄ !! είπε χαρακτηριστικά η Έλενα.

 

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Τελευταίες Ανακοινώσεις

Στοιχεία Επικοινωνίας

 
ΓΕΛ Μίκρας
Τρίλοφος
Τ.Κ. 57500
Τηλ: 2392063745
email: mail@1lyk-trilof.thess.sch.gr